VAŽNO: ROK ZA PRIJAVU NAREDNOG ISPITA JE 01. AVGUST!!!

I ove godine pozivamo sve zainteresovane kolege da se prijave za polaganje ICO internacionalnih ispita iz oftalmologije koji se mogu polagati dva puta godišnje (mart/april i oktobar). Prolećni ispiti su ove godine održani 23.marta dok je jesenji termin zakazan za ponedeljak 31.oktobar. Krajnji rok za prijavu i uplate putem zvaničnog sajta ICO je 01.avgust 2022.

 

INTERNACIONALNI OFTALMOLOŠKI SAVET (International Council of Ophthalmology – ICO)

Intenacionalni oftalmološki savet služi svim članovima nacionalnih, regionalnih i subspecijalističkih oftalmoloških udruženja širom sveta. To je istovremeno i jedina oftalmološka organizacija koja je zvanično povezana sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO).

Ova međunarodna organizacija je zamišljena još 1857. godine kada se po prvi put zajedno okupilo 150 oftalmologa iz 24 zemlje u Briselu, na prvom Svetskom kongresu oftalmologije. Učesnici ovog Kongresa osnovali su ICO 1927. godine u Ševeningenu u Holandiji.

Cilj ove međunarodne organizacije je stalno unapređenje oftalmološkog znanja lekara kako bi u saradnji sa nacionalnim oftalmološkim društvima dostigli podjednaku dostupnost najkvalitetnijem lečenju, očuvanju i povrataku vida za sve ljude širom sveta.

 

OBRAZOVANJEICO ISPITI IZ OFTALMOLOGIJE

ICO ispiti za Srbiju i zemlje regiona održavaju se u Novom Sadu u koordinaciji profesorke Slobodanke Latinović još od 2000. godine.

ICO ispiti su jedini nezavisni specijalistički ispiti koji se održavaju širom sveta (140 zemalja). Pitanja se pripremaju od strane internacionalne grupe ispitivača prema najvišim standardima specijalističkih znanja u razvijenim zemljama.

Kandidati širom sveta mogu testirati svoje znanje u oblasti bazičnih nauka i kliničkih znanja iz oftalmologije putem standardnog, naprednog i subspecijalističkih ispita.

Standardni ispit  čine 3 dela:

1.Visual Sciences,  – Part A

2.Optics, refraction and instruments – Part B

3.Clinical Ophthalmology –   Part C  (samo za kandidate koji su položili Part A i B)

Napredni ispit  mogu polagati oftalmolozi sa položenim  standardnim ispita i lokalnim specijalističkim ispitom (local face to face exam). Položen napredni ispit daje kandidatu za pravo da posle imena koristi akronim FICO (Fellow of the ICO).

Kao novina, ICO u saradnji sa Kraljevskim koledžom lekara i hirurga iz Glazgova, omogućava da svi kandidati koji polože ICO standardni ispiti imaju pravo da se prijave za polaganje završnog kliničkog FRCS oftalmološkog ispita, nakon čega stiču priznato zvanje FRCS (Ophth) (Glasg).

Subspecijalistički ispiti su namenjeni kandidatima koji imaju najmanje jednogodišnje iskustvo u odabranoj oblasti oftalmologije. U okviru tog ispita testira se savremeno znanje, nivo kliničkog iskustva i donošenje odluka u datoj oblasti.

Prijave i uplate za ICO ispite

Sve informacije, prijave i uplate se obavljaju direktno preko sajta ICO ispita :https://icoph.org/ico-examination/

Molimo sve  kandidate prijavljene za ispite putem zvanične ICO stranice da nas o tome obaveste kako bi dobili i dodatne informacije o polaganju ispita u Novom Sadu.

Coordinator: Professor Slobodanka Latinović, MD, PhD

Administrator: Marijana Nestorović, MD

ICO EXAM CENTER NOVI SAD

Latinović Eye Research Foundation

Bul. cara Lazara 79b/I, 21000 Novi Sad, Serbia

fondacija.latinovic@gmail.com, slatinns@gmail.com